سینوزیت یکی از بیماریهایی بوده که افراد را بارها و بارها در طول دوران زندگی گرفتار مینماید. در کودکان به دلیل داشتن سیستم ایمنی ضعیفتر گزارش شده که تا حدود ۶ مرتبه در طول سال ممکن است کودک دچار سینوزیت شود. نیاز است سینوزیت کودکان را جدی گرفته و به منظور طولانی و مزمن نشدن سریعا تحت نظر متخصص درمان شود.
سینوسها حفرههای پر از هوایی در جمجمه هستند که مانند بینی غشاهای مخاطی دارند. در بدو تولد و تا نوجوانی ۲ مدل از این سینوسها تشکیل نشدهاند. بنابراین سینوزیت کودکان مختص حفرههای موجود هستند که در ادامه به این حفرهها میپردازیم.
سینوس اتموئید: در داخل صورت، اطراف ناحیه پل بینی بوده و در بدو تولد وجود دارد و به رشد خود ادامه میدهد. سینوس ماگزیلاری: در داخل صورت، اطراف ناحیه گونهها هستند که در بدو تولد نیز وجود دارند و به رشد خود ادامه میدهند. سینوس فرونتال: در داخل صورت، در ناحیه پیشانی قرار دارد. این سینوس تا حدود ۷ سالگی ایجاد نمیگردد. سینوس اسفنوئید: در عمق صورت، پشت بینی است و تا نوجوانی ایجاد نمیشود.
علت بروز سینوزیت کودکان
سینوزیت کودکان اغلب به علت وجود عفونت ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا رخ میدهد و پس از عفونت ویروسی از آنجایی که محیط مناسبی برای رشد باکتریها محیا میشود احتمال بیشتری وجود دارد که فرد دچار عفونت باکتریایی گردد.
رایجترین باکتریهایی که سبب بروز سینوزیت کودکان میشوند استرپتوکوک پنومونی و هموفیلوس آنفولانزا هستند. عوامل دیگری در به وجود آمدن این عارضه نقش دارند که به صورت خلاصه در ادامه بیان خواهیم کرد:
- آسم
- آلرژی
- پولیپ بینی
- رفلاکس معده
- انحراف تیغه بینی
- عفونتهای دندانی
- سیستم ایمنی ضعیف
- تغییرات آب و هوایی
- نقضهای ایمنی در بدن
- هوای آلوده، سرد یا خشک
- التهاب لوزه و لوزههای سوم بزرگ
- عفونتهای باکتریایی و ویروسی (سرماخوردگی، آنفولانزا و سرخک)
- عادت مکیدن انگشت شست یا پستانک (سبب تغییر در شکل استخوانهای صورت میشود)
علائم سینوزیت کودکان: نشانههای خاموش یک عفونت دردناک
برخی از علائم سینوزیت کودکان ممکن است با نشانههای بیماریهای دیگری مانند میگرن و سرماخوردگی مشابه باشد. اگرچه علائم در هر فرد با توجه به وضعیت سلامتی فرد، سن و شدت بیماری متفاوت است اما به طور کل میتوان شایعترین علائم سینوزیت کودکان را به طور زیر اعلام کرد:
- بیمیلی شدید و کاهش اشتها در کودکان
- ترشحات زرد یا سبز از حلق و بینی
- قرمزی و تورم در اطراف چشمها
- گلو درد و خشکی لبها و دهان
- گرفتگی بینی و اختلال در تنفس
- بیخوابی و یا بدخوابی
- گوش درد و سر درد
- صدای تو دماغی
- بوی بد دهان
- تب
علائم سینوزیت کودکان گاهی با سرماخوردگی اشتباه گرفته میشوند، اما در صورت طولانیشدن و بروز درد در ناحیه صورت، نیاز به پیگیری جدیتر دارند. توجه به نشانههای سینوزیت کودکان و مراجعه به پزشک، از تبدیل آن به یک مشکل مزمن جلوگیری میکند.
۶ روش ساده برای پیشگیری از سینوزیت کودکان
تقویت سیستم ایمنی بدن: خواب کافی و داشتن تغذیه مناسب حاوی آنتی اکسیدان و ویتامین سی، سبزیجات و میوهها به عنوان یک راه برای پیشگیری از سینوزیت کودکان توصیه میشود.
اجتناب از آلرژنها و عوامل محرک: همانطور که میدانید یکی از علل بروز سینوزیت کودکان در معرض دود سیگار، دود قلیان، مواد آلرژیزا و شیمیایی قرار گرفتن است. با دور نگه داشتن کودک خود از این عوامل به نوعی میتوانید از بروز این عارضه دردناک جلوگیری نمایید.
مصرف مایعات کافی: نوشیدن مایعات کافی از جمله آب و آبمیوه طبیعی میتواند سبب تخلیه به موقع سینوزیت گردد.
رعایت نکات بهداشتی: یکی از رایجترین عواملی که سبب بروز سینوزیت کودکان میشود انتقال ویروس و باکتری است. تا حد امکان سعی در حفظ بهداشت فردی و محیطی کودکان بفرمایید تا از انتقال ویروس و باکتری جلوگیری شود.
واکسیناسیون به موقع: سرماخوردگی و آنفولانزا از دیگر عوامل سینوزیت کودکان هستند. با واکسیناسیون در زمان مناسب و جلوگیری از سرماخوردگی و آنفولانزا به نوعی کودک از این مشکل ناخواسته در امان میماند.
مرطوب نگهداشتن هوا: استفاده از دستگاههای مرطوب کننده هوا خصوصا در فصول سرد و خشک از جمله راههای پیشگیری از سینوزیت کودکان به شمار میرود.
چطور سینوزیت کودکان را درمان کنیم؟
همانطور که میدانید درمان تمام بیماریها برای افراد با مشکلات زمینهای و سیستم ایمنی ضعیف مانند کودکان و سالمندان نیازمند نظارت مستقیم پزشک معالج است و به هیچ عنوان نباید خودسرانه به دارو درمانی و راههای دیگر درمان روی آورد. درمان سینوزیت کودکان نیز از این قاعده مستثنی نیست و باید تحت نظر دکتر معالج انجام شود.
تخلیه سینوزیت و درمان خانگی این عارضه در بزرگسالان و کودکان تقریبا مشابه بوده و در محتوای دیگری در خصوص راههای درمان سینوزیت در خانه اشاره کردهایم.
روشهای خانگی، دارو درمانی، طب سنتی و جراحی از رایجترین راههایی بوده که پزشک پس از انجام آزمایشات ضروری مانند MRI، CT SCANو آزمایش خون به منظور درمان سینوزیت کودکان توصیه میکند. از رایجترین روشهای رفع گرفتگی سینوسها و بهبود حال کودکان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- داروهای ضد احتقان (برای درمان سینوزیت کودکان اغلب قطره و اسپری بینی)
- آنتیبیوتیکها (سینوزیت کودکان به علت عفونت باکتریایی)
- مسکنهای درد و داروهای ضد التهابی
- شست و شوی بینی با سرم نمکی
نتیجهگیری
سینوزیت کودکان یکی از معضلاتی بوده که کودکان و والدین را در طول سال چندین بار درگیر میکند. پیشگیری از سینوزیت کودکان با رعایت نکات بهداشتی، واکسیناسیون به موقع و داشتن تغذیه سالم از مهمترین مواردی به شمار میرود که میتوان به آن اشاره کرد.
در کودکان برخی از حفرههای سینوسی تا سنین نوجوانی شکل نگرفته اما مانند بزرگسالان میتوانند دچار سینوزیت کودکان شوند که علائم مشابهی دارند. در مقالهای دیگر به طور کامل به توضیح درباره علائم سینوزیت پرداختهایم.
به یاد داشته باشید که اطلاعات ارائهشده در این محتوا به منظور افزایش آگاهی شما از سینوزیت کودکان بوده و نباید به عنوان جایگزینی برای توصیههای پزشکی در نظر گرفته شود. هرگونه درمان یا تصمیمگیری در خصوص سلامت کودک باید تحت نظر پزشک متخصص انجام شود.
سینوزیت کودکان میتواند علل و عوارض مختلفی داشته باشد، بنابراین مشاوره با پزشک در مورد علائم و درمانهای مناسب بسیار مهم است. همچنین در صورت عدم رسیدگی به سینوزیت حاد ممکن است به سینوزیت مزمن تبدیل شود. برای خواندن مطالب بیشتر در خصوص انواع سینوزیت به این لینک مراجعه نمایید.
لطفاً در صورت بروز هرگونه علامت نگرانکننده، به پزشک مراجعه کنید. حفظ سلامتی کودک شما در اولویت است.