التهاب سینوسها با نام پزشکی سینوزیت از جمله بیماریهایی محسوب میشود که میتواند عملکرد فرد را در طول روز مختل کرده و سبب مشکلات ناخواستهای شود. پس از شناخت علت بروز این عارضه دارو درمانی، درمانهای خانگی، طب سنتی و جراحیها تجویز میشود. درمان خانگی سینوزیت یکی از پرطرفدارترین روشها در بین مراجعهکنندگان و پزشکان است.
درمان سینوزیت در خانه معمولا برای کاهش التهاب سینوسها در وضعیت حاد توصیه میگردد و در صورت طولانی شدن این بیماری (سینوزیت مزمن) فرد باید فورا به پزشک متخصص مراجعه کند. همچنین درمان خانگی سینوزیت به همراه دارو درمانی توسط پزشک متخصص توصیه میگردد.
تخلیه سینوزیت با ۷ روش در منزل
روشهای و راههای درمان خانگی سینوزیت اگرچه به ظاهر ساده هستند اما میتوانند از مزمن شدن این عارضه به خوبی جلوگیری کنند. رعایت بهداشت فردی یکی از مهمترین مواردی است که در جلوگیری از ابتلا به سینوزیت همیشه باید رعایت کرد. در ادامه به ذکر ۷ راه تخلیه سینوزیت در منزل میپردازیم:
- استفاده از غذاهای حاوی ویتامین سی، زینک و آنتی اکسیدان ها (تقویت سیستم ایمنی)
- مصرف مایعات گرم مانند چای و سوپ (رقیق شدن مخاط و تخلیه سینوزیت)
- بالا نگه داشتن سر در هنگام خواب (تخلیه سینوزیت)
- کمپرس گرم (کاهش و رفع گرفتگی سینوس ها)
- شست و شوی بینی با آب ولرم و نمک
- بخور (اکالیپتوس، نعناع و آویشن)
- ترکیب نوشیدنی عسل و لیمو
۳ دارو موثر در درمان خانگی سینوزیت
یکی از روشهای درمان خانگی سینوزیت مصرف داروهای بدون نسخه به شمار میرود. این داروها نیز مانند دیگر داروها باید فقط با توصیه پزشک متخصص و دکتر داروساز انجام شود. مصرف خود سرانه و یا قطع داروها پیش از اتمام طول درمان میتواند سبب تشدید و عود بیماری گردد.
از آنجایی که رایجترین علل بروز سینوزیت عفونت ویروسی، عفونت باکتریایی، آلرژی، پولیپ و انحراف بینی است باید در ابتدا علت آن مشخص شود. پس از تشخیص صحیح علت ایجاد این عارضه برای تخلیه سینوزیت راه مختص آن توسط پزشک توصیه میگردد.
- فنیل افرین: فنیل افرین یک داروی ضداحتقان محسوب شده که معمولاً برای کاهش علائم ناشی از احتقان بینی و رفع گرفتگی سینوس ها استفاده میشود. این دارو به عنوان یکی از روشهای درمانی مؤثر در مدیریت علائم سینوزیت، به کاهش تورم مخاط بینی و باز کردن مجاری تنفسی کمک میکند. فنیل افرین به صورت خوراکی (قرص یا شربت) و به شکل اسپری بینی در دسترس است.
مصرف فنیل افرین برای تخلیه سینوزیت یک راهحل موقع بوده و به هیچ عنوان نباید یک درمان طولانی مدت باشد چرا که سبب خشکی بینی، تحریک مخاط، افزایش فشار خون و بیخوابی شود.
- دیفن هیدرامین: از آنجایی که یکی از علل التهاب سینوسها آلرژنها هستند به منظور کاهش علائم سینوزیت ناشی از این علت مصرف آنتیهیستامینهایی از جمله دیفن هیدرامین توصیه میگردد. استفاده از دیفن هیدرامین نوعی درمان سینوزیت در خانه به شمار رفته که به طور غیر مستقیم بر روی التهاب سینوسها تاثیر گذاشته و سبب از بین رفتن علائم ناشی از حساسیت میگردد.
- مگافن سینوس کلد: مگافن سینوس کلد با مواد موثره استامینوفن، دیفن هیدرامین (آنتی هیستامین) و فنیل افرین (ضد احتقان بینی) یک ترکیب بینظیر برای تخلیه سینوزیت است. فنیل افرین موجود در این محصول دارویی سبب تنگ شدن عروق خونی شده و به رفع گرفتگی سینوس ها کمک مینماید.
مصرف مگافن سینوس کلد باید تحت نظر پزشک در دورهی خاصی انجام شود و برای خانمهای شیرده به علت بروز عوارض ناخواسته در کودک توصیه نمیگردد. دیفن هیدرامین موجود در این دارو خواب آور بوده و بهتر است در زمانی که فرد نیاز به تمرکز ندارد از آن استفاده نماید.
فنیل افرین مگافن سینوس کلد از جمله داروهایی هستند که معمولا در سبد داروهای خانهها موجود است، این داروها به رفع گرفتگی سینوس ها کمک میکنند.
سوالات رایج درباره تخلیه سینوزیت و درمان خانگی سینوزیت
تخلیه سینوزیت از آن دسته موضوعاتی است که بسیاری از افراد با مشکلات سینوسی به دنبال آن هستند. در این قسمت به رایجترین پرسشها درباره سینوزیت میپردازیم.
- آیا تخلیه سینوزیت با دستگاه خاصی امکانپذیر است و چگونه انجام میشود؟ بله، تخلیه سینوزیت با دستگاه های خاص امکانپذیر بوده و یکی از رایجترین این دستگاهها به منظور رفع گرفتگی سینوس ها، دستگاه شستوشوی بینی یا نتی پات (Neti Pot) است که به پاکسازی و تخلیه سینوسها از مخاط و ذرات آلوده کمک میکند. این دستگاه با استفاده از محلول نمکی، مخاط جمع شده در سینوسها را رقیق کرده و باعث تخلیه آن میشود.
- چه نوع درمان خانگی کیست سینوس توصیه میشود؟ درمان خانگی کیست سینوس معمولاً بر کاهش التهاب و تخفیف علائم مرتبط با کیست سینوسی تمرکز دارند. در حالی که کیستهای کوچک اغلب نیازی به جراحی ندارند و میتوانند با درمانهای خانگی مدیریت شوند. بخور، کمپرس گرم، نوشیدن مایعات کافی، داروهای ضد التهاب و آنتی اکسیدانها توصیه میشوند.
- درمان خانگی سینوزیت برای همه مناسب است؟ خیر در افرادی که مشکلات ساختاری مانند انحراف تیغه بینی و یا پولیپ دارند قطعا روشها و درمان سینوزیت در خانه پاسخگو نخواهد بود و به تشخیص پزشک متخصص جراحی توصیه میشود.
- درمان سینوزیت در خانه برای کاهش سرگیجه و سردرد به تنهایی انجام پذیر است؟ پاسخ به این سوال فقط به تشخیص پزشک معالج انجام میگردد چرا که از روشهای طب سنتی (مصرف گیاهان و روغنها) برای از بین بردن رفع گرفتگی سینوس ها و به دنبال آن سرگیجه تجویز میگردد.
نتیجهگیری
در این مقاله توضیح دادیم که یکی از روشهای تخلیه سینوزیت در منزل انجام میشود البته در ابتدا باید علت این عارضه و علائم سینوزیت توسط پزشک متخصص شناسایی شود. درمان خانگی سینوزیت برای سینوزیتهای حاد (کمتر از ۱۰ روز) معمولا به صورت تک درمانی یا همراه با دارو درمانی توصیه میشود.
داشتن تغذیه سالم حاوی آنتی اکسیدان، ویتامین سی، ورزش، خواب کافی، هیدراته نگه داشتن بدن، بخور با گیاهان دارویی (اکالیپتوس، نعناع و آویشن) و استفاده از کیسه گرم از راههای جلوگیری و درمان خانگی سینوزیت به شمار میروند.
داروهای بدون نسخه ضد احتقان بینی و آنتی هیستامین ها که در داروخانه ها قابل تهیه هستنید از روشهای درمان سینوزیت در خانه به شمار میروند که با طی کردن طول دوره درمان آنها سینوزیت ناشی از آلرژی کاهش مییابند.
لازم به ذکر بوده تمام موارد اعلام شده برای آگاهی در مورد نحوه تخلیه سینوزیت بوده که به راحتی با انواع روشها و راهکارهای درمان خانگی سینوزیت انجام میشود. قطعا مطالب نوشته شده جایگزین دستورات پزشک متخصص نخواهد بود.