در جمجمه هر فرد تا زمان بزرگسالی ۴ مدل حفره سینوسی تشکیل میشود که برخی از این حفرهها از بدو تولد وجود دارند و بعضی دیگر در طی گذر زمان تشکیل میشوند. در صورتی که این سینوسها دچار مشکل شوند عوارضی را به همراه دارند یکی از این انواع مربوط به سینوس ماگزیلاری است که در ادامه به توضیح کاملی در مورد آن و علائم کیس سینوس ماگزیلاری خواهیم پرداخت.
سینوسهای ماگزیلاری بزرگترین حفرههایی هستند که در فک بالا و زیر چشم قرار دارند. سینوسهای پیشانی یا فرونتال در استخوان پیشانی و بالای ابرو، سینوسهای اتموئید بین چشمها در نزدیکی بینی و سینوسهای اسپنوئید در عمق جمجمه و پشت سینوسهای اتموئید هستند.
علل سینوزیت ماگزیلاری
یکی از رایجترین انواع سینوزیت، سینوزیت ماگزیلاری است که میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود و از مهمترین عوامل محرک آن عفونتهای ویروسی، عفونتهای باکتریایی، آلرژی، آلودگی هوا و ساختار آناتومیکی (انحراف تیغه بینی و پولیپ هستند. از منظر شدت سینوزیتها به ۴ دسته حاد، مزمن، تحت حاد و سینوزیت عود کننده تقسیم میشوند که امکان مطالعه بیشتر در خصوص انواع سینوزیت را دارید.
سینوس ماگزیلاری از طریق مجاری سینوسی به دیگر سینوسها ارتباط پیدا میکند و وظیفه خروج مخاط و کم کردن وزن جمجمه را برعهده دارد. علائم کیست سینوس ماگزیلاری با دیگر انواع سینوزیت متفاوت بوده و به دلیل جایگاهی که در جمجمه دارد با دردهای دندان اشتباه گرفته میشود.
علائم کیست سینوس ماگزیلاری
همانطور که تا اینجا به آن اشاره کردیم سینوسهای ماگزیلاری بزرگترین حفرهها در جمجمه هستند که در فک بالا قرار دارند. علائم کیست سینوس ماگزیلاری به طور خلاصه میتواند موارد زیر باشد:
- درد یا فشار در ناحیه صورت خصوصا فک بالا و گونهها به دلیل جایگاهی که سینوس ماگزیلاری در آن قرار دارد.
- ترشحات زرد و سبز رنگ از بینی در افرادی که علائم کیست سینوس ماگزیلاری را دارند به همراه احتقان بینی رخ میدهد. این ترشحات از یک سمت و یا هر دو سمت بینی ممکن است خارج شوند.
- تب یکی از رایجترین نشانههای انواع سینوزیت از جمله این مورد محسوب میشود.
- بروز اختلال در حسهای بویایی و چشایی از شایعترین علائم کیست سینوس ماگزیلاری است.
- درد دندان خصوصا در فک بالا به دلیل نزدیک بودن سینوس ماگزیلاری به ریشههای دندانهای فک بالا رخ میدهد.
- سرفههای خشک خصوصا در هنگام خواب از دیگر عوارض ناشی از این بیماری اذیتکننده به شمار میرود.
- سنگینی سر از دیگر نشانهها و علائم کیست سینوس ماگزیلاری بوده، چرا که این سینوسها وظیفه اصلی کاهش وزن جمجمه را برعهده دارند و در صورت التهاب میتوانند سبب بروز احساس سنگینی و فشار در سر شوند.
- بوی بد دهان به علت جمع شدن ترشحات در این سینوس است.
- سر درد ناشی از تغییر در حالات سر مانند خم شدن یا تکان داد سر ایجاد میشود.
تشخیص به وسیله علائم کیست سینوس ماگزیلاری
انتخاب بهترین راه درمان قطعا به وسیله پزشک متخصص و معالج انجام میشود که ایشان با بررسیهای دقیق و پایش فرد مراجعه کننده میتواند به وسیله علائم کیست سینوس ماگزیلاری آن را تشخیص دهد.
شناخت این عارضه توسط لمس و مشاهدات بالینی، سی تی اسکن، رادیوگرافی x-ray، ام آر آی، آندوسکوپی بینی و آزمایشهای کلینیکی انجام میگردد. این آزمایشها به منظور بررسی دقیق علائم کیست سینوس ماگزیلاری، اندازه و موقعیت آن رخ میدهد.
سیتیاسکن (CT Scan) دقیقترین و مؤثرترین روش برای تشخیص و بررسی علائم کیست سینوس ماگزیلاری است. این روش به پزشک کمک میکند تا شکل، اندازه و محل کیست را شناسایی کند.
در مواردی که سیتیاسکن در دسترس نباشد، رادیوگرافی میتواند کمک کند تا کیستها یا انسداد سینوسها شناسایی شوند، هرچند این روش دقت کمتری دارد. در صورتی که نیاز به اطلاعات دقیقتری در مورد بافتهای نرم باشد، ام آرآی میتواند مفید باشد.
درمان علائم کیست سینوس ماگزیلاری
درمان علائم کیست سینوس ماگزیلاری بستگی به اندازه کیست، علائم آن و وجود هرگونه عفونت یا التهاب دارد. در بسیاری از موارد، کیستهای سینوس ماگزیلاری نیازی به درمان خاصی ندارند و بهطور طبیعی برطرف میشوند. با این حال، در صورت بروز علائم یا عفونت، درمانهایی برای کاهش علائم و بهبود وضعیت بیمار میتواند مفید باشد.
درمانهای غیرتهاجمی از جمله مصرف آنتیهیستامینها، کورتیکو استروئیدها، ضداحتقانها، مسکنهای درد و آنتیبیوتیکها از جمله بهترین روشهای درمان براساس مشاهده علائم کیست سینوس ماگزیلاری هستند.
به یاد داشته باشید مصرف خود سرانه و یا خود درمانی نه تنها ممکن است تاثیرات مثبتی نداشته باشد بلکه میتواند خطرات جبرانناپذیری را به همراه داشته باشد. در مقالهای دیگر در خصوص قوی ترین داروی سینوزیت تمام توضیحات لازم را ذکر کردهایم.
استفاده از آنتی بیوتیک ها فقط در زمانی توصیه میشود که علائم کیست سینوس ماگزیلاری ناشی از عفونت باکتریایی باشد. آنتیهیستامینها در صورت ابتلا فرد به واسطه آلرژنها (مواد حساسیتزا) توصیه میگردد.
ضد احتقانها و مسکنهای درد مانند مگافن سینوس کلد که حاوی ضد درد (استامینوفن)، ضد احتقان (فنیل افرین) و آنتیهیستامین (دیفن هیدرامین) یکی از بهترین داروهای ترکیبی به منظور کاهش علائم کیست سینوس ماگزیلای به شمار میرود.
روشهای تهاجمی که میتواند تاثیر گذار باشد جراحی تخلیه کیست و جراحی اندوسکوپیک سینوس هستند که فقط به تشخیص و صلاحدید پزشک متخصص برای کاهش علائم کیست سینوس ماگزیلاری و برداشتن آن به طو سرپایی یا از طریق سوراخهای بینی انجام میگردد.
پس از جراحی و یا طی کردن طول دوره درمان به وسیله دارو درمانی سعی کنید به طور روتین به پزشک جهت رصد و پایش وضعیت شما و علائم کیست سینوس ماگزیلاری مراجعه نمایید. اسپریهای بینی، استفاده از ماسک و شستشوی سینوسها از جمله روشهای مراقبت پس از درمان هستند.
نتیجهگیری
یکی از انواع سینوسها، حفرههای ماگزیلاری هستند که در فک بالا و زیر چشمها قرار دارند. از علائم کیست سینوس ماگزیلاری میتوان به درد و فشار در ناحیه صورت، درد دندانهای فک بالا، گرفتگی بینی، ترشحات غلیظ، سردرد، کاهش حس بویایی، سرفه، تب، بوی بد دهان، و احساس سنگینی در صورت اشاره کرد.
تشخیص این کیستها معمولاً از طریق آزمایشهای تصویربرداری مانند سی تی اسکن، ام آر آی و آزمایشات کلینیکی و بررسی انجام میشود. در بسیاری از موارد، علائم کیست سینوس ماگزیلاری با دارو درمانی مانند آنتیبیوتیکها، اسپریهای کورتیکواستروئیدی (نازال اسپری مگاکورت) و ضداحتقانها قابل تسکین است.
در صورت بروز عفونتهای شدید یا کیستهای بزرگ، درمانهای تهاجمی مانند جراحی تخلیه کیست ضروری خواهد بود. به یاد داشته باشید، تمام این موارد به منظور آگاهی جامعه از علائم کیست سینوس ماگزیلاری است و برای داشتن بهترین تشخیص و درمان باید به پزشک متخصص مراجعه کرد.