درمان سرفه خلطی

درمان سرفه خلطی به روش های خانگی و دارو درمانی

برای درمان سرفه خلطی در ابتدا باید نشانه‌های آن شناسایی و علل بروز این عارضه تشخیص داده شود. بنابر هر علت ایجاد سرفه خلطی یک راه درمان وجود دارد، ما در این محتوا سعی کرده‌ایم به درمان سرفه خلطی به روش‌های ساده خانگی و در منزل بپردازیم. این نوع از سرفه خلطی (سرفه تر و مرطوب) به همراه یک ماده چسبناک و مرطوب که از ریه و مجاری تنفسی خارج می‌شود ترشح شده و این خلط می‌تواند شفاف یا رنگی(سبز،زرد،قهوه ای…) و یا حتی خونی باشد. سرفه خلطی شدیدتر از سرفه خشک است و عضلات دخیل را درگیر می‌کند، بنابراین فرد ممکن است در صورت داشتن این عارضه پس از مدتی کوتاه دچار عضله درد نیز شود.

۳ عامل اصلی بروز سرفه خلطی

همان‌طور که گفته شد به منظور درمان سرفه خلطی در ابتدا باید عامل و محرک آن شناخته شود. معمولا در اذهان عموم سرفه‌ها به علت سرماخوردگی هستند اما باید بدانید که علل متفاوتی سبب بروز سرفه خلطی می‌گردد. ما در ادامه به برخی از رایج‌ترین علل سرفه خلطی به‌منظور در پیش گرفتن بهترین راه درمان سرفه خلطی خواهیم پرداخت:

3 علت اصلی سرفه خلطی

  • آلودگی هوا و سیگار کشیدن: قرار گرفتن مداوم در معرض دود سیگار یا هوای آلوده می‌تواند به تحریک و التهاب مجاری هوایی و نهایتا سرفه خلطی منجر شود. این التهاب باعث تولید مخاط اضافی می‌گردد. در افراد سیگاری، این نوع سرفه به عنوان “سرفه سیگاری‌ها” شناخته می‌شود که می‌تواند به مرور زمان شدیدتر شده و با خلط زرد یا قهوه‌ای همراه باشد.
  • GERD و یا ریفلاکس معده: در بیماری ریفلاکس معده، اسید معده به مری و حتی گاهی به مجاری تنفسی بازمی‌گردد، که می‌تواند منجر به تحریک گلو و تولید خلط شود. سرفه خلطی در این وضعیت معمولاً بعد از خوردن غذا یا دراز کشیدن بیشتر می‌شود. خلط ناشی از ریفلاکس ممکن است شفاف باشد و به همراه حس سوزش در قفسه سینه (سوزش معده) رخ دهد.
  • عفونت‌های ریوی (برونشیت یا پنومونی): عفونت‌های باکتریایی یا ویروسی که ریه‌ها یا مجاری هوایی را تحت تأثیر قرار می‌دهند، می‌توانند باعث تولید خلط و سرفه خلطی شوند. در این حالت، بدن سعی می‌کند تا خلط را از ریه‌ها خارج کند. برونشیت مزمن و ذات‌الریه (پنومونی) از شایع‌ترین عفونت‌هایی هستند که با سرفه خلطی همراه هستند. خلط در این شرایط ممکن است رنگ‌های مختلفی از جمله سبز، زرد یا قهوه‌ای داشته باشد.

درمان سرفه خلطی در صورتی که به صورت مزمن نباشد و علت ویژه‌ای نداشته باشد می‌تواند با انواع روش‌های دارو درمانی و درمان سرفه خلطی به روش خانگی انجام پذیرد. در ادامه به ذکر کامل هر دو نوع درمان سرفه خلطی خواهیم پرداخت:

درمان‌ سرفه خلطی به روش خانگی و طبیعی

یکی از انواع راه‌های درمان سرفه خلطی با روش‌های خانگی و با مواد خوراکی و طبیعی انجام می‌پذیرد. معمولا درمان‌های خانگی به علت ایمن و کم‌عارضه بودن مورد استقبال بسیاری از افراد قرار می‌گیرند. در صورتی که پزشک معالج شما تشخیص دهد سرفه خلطی ، حاد نیست می‌توانید از روش‌های زیر برای بهبود این مشکل در منزل استفاده بفرمایید.

  • مصرف زنجبیل و عسل
  • غرغره آب نمک و آب ولرم
  • ترکیب آب ولرم، ‌لیمو و عسل
  • ترک مصرف انواع دخانیات از جمله سیگار و قلیان
  • استفاده از میوه‌ها و سبزیجات مفید به منظور درمان سرفه خلطی
  • بخور آب گرم به همراه برخی از گیاهان (نعناع، آویشن و اکالیپتوس)

درمان سرفه خلطی به روش خانگی و طبیعی

چگونگی استفاده از زنجبیل و عسل برای درمان سرفه خلطی

همان‌طور که گفته شد سرفه خلطی یکی از شایع‌ترین مشکلاتی به شمار می‌رود که در طول زندگی بارها و بارها گریبان‌گیر فرد می‌گردد و این مخاط راه‌های تنفسی را می‌بندند و مشکلات تنفسی ایجاد می‌کنند. تا این‌جا به این موضوع اشاره شد که سرفه خلطی می‌تواند به علت سرماخوردگی، آنفولانزا، برونشیت، مصرف دخانیات، عفونت ریه و … باشد، پس از تشخیص علت بروز سرفه خلطی می‌توان این عارضه دردناک را با روش‌های خانگی و استفاده از زنجبیل و عسل تا حد زیادی تسکین داد و درمان کرد.

زنجبیل یکی از بهترین داروهای گیاهی به حساب می‌آید که از قدیم‌الایام مورد توجه بسیاری از افراد قرار می‌گرفته، این داروی گیاهی خاصیت ضدباکتریایی، ضد التهابی و ضد ویروسی دارد و می‌تواند سبب کاهش التهاب گردد. همچنین زنجبیل دارای ویژگی است که به خروج مخاط‌های یاد شده کمک می‌کند و به نوعی درمان سرفه خلطی را در بر دارد.

عسل یکی دیگر از معجزات طبیعی است که در بسیاری مواقع از جمله درمان سرفه خلطی و مشکلات تنفسی توصیه می‌شود. این ماده جادویی خاصیت ضد باکتریایی و ضد ویروسی و خواص آنتی‌اکسیدانی دارد. از عسل برای بهبود زخم و سوختگی، کاهش تحریک گلو، کاهش ترشح اسید معده و دیگر مشکلات گوارشی کمک می‌نماید.

زنجبیل و عسل می‌توانند به طور جداگانه مصرف شوند و یا با یکدیگر ترکیب شده و مخلوطی بی‌نظیر را برای درمان سرفه خلطی فراهم آورند. ما در ادامه به ذکر برخی از مدل‌های مصرف این دو ترکیب خواهیم پرداخت:

  • یکی از موارد مصرف زنجبیل برای درمان سرفه خلطی چای زنجبیل بوده که به راحتی در منزل آماده می‌شود. یک زنجبیل تازه را با پوست‌کن پوست بگیرید، چند تکه خورد کنید و به چای در حال دم کشیدن اضافه کنید و یا فقط به آب در حال جوش اضافه کنید. اجازه دهید چند دقیقه‌ای بجوشد و پس از ۷-۸ دقیقه آن‌را میل کنید. زنجبیل با خواص نام برده شده سبب درمان سرفه خلطی و تسکین آن خواهد شد.
  • یکی دیگر از راه‌های مصرف زنجبیل به این صورت بوده که مقدار کمی به اندازه یک قاشق چای‌خوری از آن را رنده کنید و به آب ولرم و عسل اضافه کنید. این مخلوط می‌تواند به افزایش سیستم ایمنی و درمان سرفه خلطی کمک به‌سزایی کند.
  • مقداری عسل را با آب‌ولرم ترکیب کنید و روزانه ۲ الی ۳ بار مصرف نمایید، این ترکیب به نرم کردن خلط و تسهیل در خارج کردن آن از بدن کمک می‌کند.
  • یک قاشق عسل را با یک قاشق آب لیموی تازه مخلوط کنید و به آرامی بنوشید. این ترکیب علاوه بر کاهش خلط، به تقویت سیستم ایمنی نیز کمک می‌کند.
  • ترکیب زنجبیل و عسل می‌تواند اثرات ضدالتهابی و تسکین‌دهنده‌ی هر دو ماده را تقویت کرده و بهبود علائم سرفه خلطی را سرعت بخشد. این ترکیب به کاهش خلط و تسهیل در خروج آن از بدن، کاهش التهاب راه‌های هوایی، و تقویت سیستم ایمنی کمک می‌کند.

بهترین میوه‌ها برای کاهش سرفه خلطی

یکی از بهترین روش‌ها برای درمان سرفه خلطی مصرف برخی از میوه‌ها هستند. خواص ضد ویروسی، ضد باکتریایی و ضد التهابی که بسیاری از میوه‌ها دارند می‌تواند سبب درمان برخی از عارضه‌ها از جمله درمان سرفه خلطی گردند. در ادامه به توضیح مختصری از ویژگی‌های چند میوه خواهیم پرداخت که در کاهش سرفه خلطی کمک به‌سزایی می‌کنند.

  • کیوی یکی از میوه‌های غنی از ویتامین C، ویتامین E و فیبر است که می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش علائم سرماخوردگی و سرفه خلطی کمک کند. مصرف کیوی به دلیل خواص آنتی‌اکسیدانی‌اش می‌تواند به کاهش التهاب در مجاری تنفسی، درمان سرفه خلطی و بهبود وضعیت عمومی بیمار کمک کند.
  • آب پرتقال و لیمو در صورتی که با یکدیگر ترکیب شوند، سبب نرم شدن مخاط در گلو شده و این عارضه را تسکین میدهند.
  • میوه آناناس و یا آب آناناس به واسطه خاصیت ضد التهابی و ضد باکتریایی که دارد سبب رقیق شدن خلط در دستگاه تنفسی شده و تخلیه آن را تسهیل می‌نماید.
  • مصرف سیب به دلیل داشتن ترکیبات پلی‌فنولیک می‌تواند به کاهش التهاب و خلط در دستگاه تنفسی کمک کند. سیب همچنین می‌تواند به حفظ رطوبت گلو و کاهش تحریک ناشی از سرفه خلطی کمک کند.
  • انار یکی دیگر از میوه‌های معجزه‌آسا بوده که به دلیل خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی خود می‌تواند به کاهش سرفه خلطی کمک کرده و به تقویت سیستم ایمنی می‌پردازد.
  • موز دارای ویتامین سی، پتاسیم و بسیاری مواد مغذی دیگر بوده که به کمک این موارد و بافت نرمی که دارد، می‌تواند به تسکین التهاب گلو کمک کند.
  • گلابی و یا آب این میوه با توجه به خاصیت آنتی اکسیدانی و ویژگی مرطوب‌کنندگی که دارد به کاهش التهاب گلو کمک کرده و باعث تخلیه بهتر مخاط گلو میشود.
  • انگور نیز مانند برخی از میوه‌های دیگر دارای خواص آنتی‌اکسیدانی بوده و می‌تواند به خروج راحت‌تر خلط کمک کند.
  • توت‌فرنگی، بلوبری و تمشک دارای خواص آنتی اکسیدانی، ضد ویروسی و ضد التهابی بودهه و به نوعی به درمان سرفه خلطی کمک می‌نمایند.
  • هندوانه که به علت ویژگی مرطوب‌کنندگی بالایی که دارد و آب زیادی که داراست سبب کاهش التهاب‌ها شده و به نوعی یک دارو برای کاهش و درمان سرفه خلطی به شمار می‌آید.

بهترین میوه ها برای درمان سرفه خلطی

میوه‌ها با توجه به خاصیت آنتی اکسیدانی، ضد التهابی، ضد ویروسی و ضد باکتریایی که دارند می‌توانند به کاهش و درمان سرفه خلطی کمک کرده و سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند. به یاد داشته باشید مصرف میوه‌ها باید در حد متعادل باشد و از حد مجاز آن تجاوز نکند.از میوه‌های سالم و تازه استفاده نمایید چرا که بیشترین مواد مغذی را دارند. در صورتی که به میوه‌ای مانند کیوی، توت فرنگی و … آلرژی دارید از میل کردن آن‌ها خودداری نمایید.

۵ دارو موثر برای درمان سرفه خلطی

برای درمان سرفه خلطی پس از پایش پزشک و دانستن علت بروز این عارضه در صورت حاد نبودن ، درمان‌های خانگی و دارو درمانی توصیه می‌شود. اما واقعا کدام دارو به کاهش سرفه خلطی و کدام دارو به درمان سرفه خلطی کمک می‌نماید؟ اگر شما هم بین انتخاب این محصولات دارویی دچار سردرگمی شده‌اید باید بگوییم که انتخاب داروی صحیح به عهده پزشک معالج بوده اما برای داشتن اطلاعات بیشتر در ادامه به توضیح برخی از این داروها خواهیم پرداخت.

داروها معمولا به منظور تخلیه راحت‌تر مخاط در دستگاه تنفسی و یا کاهش سرفه خلطی توسط پزشک متخصص تجویز می‌شوند و از مهم‌ترین دسته‌ داروهای تجویزی می‌توان به خلط‌‌ آورها  (expectorants)، ضد سرفه‌ها، آنتی هیستامین‌ها، ضد احتقان‌ها، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، آنتی بیوتیک‌ها و داروهای ترکیبی اشاره کرد. از مهم‌ترین داروهای موثر برای درمان سرفه خلطی موارد زیر هستند:

  1. گایافنزین (خلط آور)
  2. دکسترومتورفان (ضد سرفه)
  3. دیفن هیدرامین (آنتی هیستامین)
  4. فنیل افرین (ضد احتقان بینی)
  5. ایبوپروفن (ضد التهاب غیر استروئیدی)

گایافنزین، یک خلط‌ ‌‌آور موثر برای درمان سرفه خلطی

گایافنزین یک خلط آور موثر و قوی به شمار می‌آید که با مکانیسم عمل فوق العاده‌ای که دارد سبب تخلیه راحت‌تر مخاط شده و منتج به درمان سرفه خلطی می‌گردد. در سراسر دنیا گایافنزین به شکل قرص، شربت و کپسول تولید شده و بهتراست برای تاثیرگذاری بیشتر، این دارو همراه با آب فراوان میل شود.

گایافنزین با افزایش میزان مایعات موجود در ترشحات موکوس منجر به رقیق شدن و نازک شدن لایه خلط شده و سرفه باعث می‌شود به راحتی آن را از دستگاه تنفسی جدا کند. گایافنزین مستقیما باعث  کاهش شدت ودفعات سرفه نمی‌شود بلکه به تسهیل سرفه‌های مرطوب و موثر کمک می‌کند.

استفاده از داروی گایافنزین در صورتی توصیه می‌گردد که علت بروز سرفه خلطی سرماخوردگی، آنفولانزا، برونشیت و علائم سینوزیت باشد. یکی از بهترین راه‌های درمان سرفه خلطی مصرف داروی بی‌نظیری به نام مگافن کاف کلد بوده که حاوی استامینوفن، دکسترومتورفان، گایافنزین و فنیل افرین بوده که ترکیب بی نظیری از داروهای متفاوت است و این فرمولاسیون دارای اثرات سینرژیک هستند.

گایافنزین، یک خلط‌ ‌‌آور موثر برای درمان سرفه خلطی با مگافن کاف کلد

گایافنزین، یک خلط‌ ‌‌آور موثر برای درمان سرفه خلطی با مگافن کاف کلد کپسول

استفاده از قرص مگافن کاف کلد حاوی گایافنزین باید هر ۶ ساعت یکبار تکرار شود و به هیچ عنوان نباید در طول روز بیش از ۸ قرص مصرف شود. اگر شیرده و یا باردار هستید به منظور کاهش سرفه خلطی باید تحت نظر پزشک متخصص از محصولات دارویی از جمله گایافنزین استفاده نمایید.

برای داشتن اطلاعات بیشتر در خصوص داروی گایافنزین به عنوان راهی برای کاهش سرفه خلطی می‌توانید مرجع medlineplus را مطالعه بفرمایید. گایافنزین می‌تواند عوارض جانبی از جمله سرگیجه، حالت تهوع و استفراغ را در بر داشته باشد که در صورت تشدید این علائم فورا باید به پزشک متخصص و یا اورژانس مراجعه نمایید.

دکسترومتورفان ضد سرفه‌ی تاثیرگذار بر سرفه خلطی

دکسترومتورفان یک ضد سرفه به شمار می‌رود که به کاهش سرفه خشک کمک می‌کند و معمولا تحت شرایطی خاص و یا در صورت ترکیب بودن با گایافنزین برای درمان سرفه خلطی تجویز می‌گردد. در سرفه‌های خلطی مهم‌تر از کاهش سرفه، تسهیل در خروج مخاط مزاحم در دستگاه تنفسی است.

هم‌افزایی ناشی از ترکیب دکسترومتورفان (کاهش تعداد دفعات سرفه) و گایافنزین (رقیق کننده خلط) می‌تواند به فرد بیمار کمک زیادی کرده و این عارضه دردناک را به تدریج از بین ببرد. همان‌طور که پیش‌تر اعلام شد مگافن کاف کلد هر ۲ این مواد موثره را داراست و قطعا یک انتخاب مناسب برای درمان سرفه خلطی به حساب می‌آید.

اگرچه این دارو (دکسترومتورفان) در حدود ۵۰ سال اخیر یک ترکیب موثر در انواع محصول دارویی برای درمان سرفه‌های آزاردهنده بوده اما عوارض جانبی نیز به همراه دارد. دکسترومتورفان می‌تواند سبب خواب‌آلودگی و گیجی شود بنابراین به هیچ عنوان در حین مصرف این دارو نباید فعالیت‌هایی که نیاز به تمرکز بالا دارد را انجام دهید.

قبل از شروع به مصرف دکسترومتورفان، بهتر است با پزشک یا داروساز مشورت کنید تا اطمینان حاصل شود که این دارو برای وضعیت شما مناسب است چرا که این دارو برای افراد باردار، شیرده، افراد با اختلالات کبدی و کلیوی به منظور درمان سرفه خلطی توصیه نمی‌شود و می‌تواند اثرات مخربی به همراه داشته باشد.

برای داشتن اطلاعات بیشتر در خصوص ماده موثره دکسترومتورفان می‌توانید از طریق این لینک به دانش بیشتری در این مورد دسترسی داشته باشید.

درمان سرفه خلطی با آنتی هیستامین قوی دیفن هیدرامین در کنار ضدسرفه‌ها

یکی از راه‌های درمان سرفه خلطی توصیه یک آنتی هیستامین قوی به نام دیفن هیدرامین است که جزو داروهای دسته اول آنتی هیستامین محسوب می‌گردد. این محصول دارویی یک ضد هیستامین به شمار رفته که سبب کاهش التهاب گلو شده اما به طور مستقیم به منظور درمان سرفه خلطی تجویز نمی‌شود و معمولا کارایی بیشتری برای کاهش سرفه‌های خشک دارد. از دیفن هیدرامین در کنار داروهای خلط آور مانند گایافنزین می‌توان بیشترین بهره را در خصوص درمان سرفه خلطی برد.

به یاد داشته باشید دیفن هیدرامین یک ماده فعال خواب آور بوده و به هیچ عنوان در هنگام مصرف این محصول دارویی، کار با ماشین آلات سنگین را انجام ندهید و یا از انجام اقداماتی که نیاز به تمرکز بالایی دارند خودداری نمایید. دیفن هیدرامین در کل به کاهش علائم آلرژی مانند سرفه، عطسه، آبریزش بینی و چشم کمک کرده و می‌تواند به سرعت از ادامه دار شدن این عوارض اذیت کننده جلوگیری نماید.

در صورتی که پس از مصرف دیفن هیدرامین دچار خشکی گلو و یا افزایش مخاط در گلو شدید سریعا از ادامه مصرف اجتناب نمایید و با مراجعه به پزشک متخصص داروی جایگزین مناسبی را برای درمان سرفه خلطی استفاده نمایید. به طور کلی ویژگی‌های دیفن هیدرامین را می‌توان به صورت زیر بیان کرد:

  • ضد سرفه
  • کاهش التهاب
  • کاهش علائم آلرژی
  • خواب‌آور و آرامش‌بخش
  • کاهش علائم سرماخوردگی
  • کاهش حالت تهوع و استفراغ
  • کاهش خارش ناشی از نیش حشرات و یا آلرژی
  • مصرف به همراه یک خلط آور برای درمان سرفه خلطی

فنیل افرین چطور به درمان سرفه خلطی کمک می‌کند؟

فنیل افرین یکی دیگر از داروهایی بوده که به تنهایی برای درمان سرفه خلطی توصیه نمی‌گردد و با هم‌افزایی یک ماده فعال ضد سرفه (دکسترومتورفان) و یا خلط آور (گایافنزین) می‌تواند اثرگذاری بسیار مطلوب‌تری داشته باشد. فنیل افرین یک محصول دارویی ضد احتقان به شمار می‌رود که با منقبض کردن رگ‌های خونی بینی به کاهش گرفتگی بینی و رفع علائم ناشی از سینوزیت کمک می‌کند.

از آن‌جایی که در صورت بروز سرفه خلطی احتقان در دستگاه تنفسی به وجود می‌آید و گرفتگی بینی نیز می‌تواند اذیت کننده باشد ترکیب موثر و هوشمندانه داروها می‌تواند هرچه سریع‌تر این علائم را برطرف نماید. یکی از محصولاتی که ترکیبات بی‌نظیری برای درمان سرفه خلطی دارد مگافن روز و شب بوده و این محصول دارویی می‌تواند به سرعت باعث کم شدن و یا از بین رفتن مشکلات نام برده شود.

فنیل افرین چطور به درمان سرفه خلطی کمک می‌کند؟ مگافن روز و شب

مگافن روز و شب حاوی ۵۰۰ میلی‌گرم استامینوفن (ضد تب و ضد درد)، ۵ میلی‌گرم فنیل افرین (ضد احتقان)، ۱۵ میلی‌گرم دکسترومتورفان هیدروبروماید (ضد سرفه) و در قرص شب آن که به رنگ آبی بوده علاوه بر این ترکیبات ۲ میلی‌گرم کلرفنیرآمین مالئات نیز وجود دارد. این محصول دارویی شامل ترکیباتی خوبی بوده که می‌تواند به درمان سرفه خلطی نیز بپردازد.

ایبوپروفن انتخابی مناسب برای التهاب ناشی از سرفه خلطی

یکی دیگر از مواد اولیه‌ای که در برخی از داروها به منظور درمان سرفه خلطی به کار برده می‌شود، ایبوپروفن است. این محصول دارویی یک ضد التهاب غیر استروئیدی به شمار می‌رود که باعث کاهش تب و التهاب می‌گردد. معمولا در زمانی که فرد دچار سرفه خلطی می‌گردد التهاب را در ناحیه گلو حس می‌کند. استفاده از این ماده موثره (ایبوپروفن) در کنار ترکیبات دیگری مانند ضد سرفه‌ها و یا خلط آورها می‌تواند در درمان سرفه خلطی بسیار تاثیرگذار باشد.

به یاد داشته باشید استفاده از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی برای افراد مشکلات گوارشی مانند زخم معده دارند توصیه نمی‌شود و باید تحت نظر پزشک متخصص از داروهای دیگری استفاده نمایند.

نکاتی برای پیشگیری از سرفه خلطی

ما تا اینجا تلاش کردیم راهکار‌های موثری به منظور درمان سرفه خلطی را اعلام نماییم. در برخی از موارد جلوگیری از بروز بیماری‌ها و مشکلات با انجام راه‌های ساده امکان‌پذیر است. در ادامه به ذکر چند نکته کاربردی که می‌تواند از ایجاد سرفه خلطی جلوگیری نماید خواهیم پرداخت:

  • بخور (کاهش خشکی مجاری تنفسی)
  • هیدراته ماندن (رقیق کردن خلط)
  • استراحت کافی (سبب تقویت سیستم ایمنی)
  • رژیم غذایی ( سبب تقویت سیستم ایمنی)
  • ورزش منظم (تقویت سیستم ایمنی)
  • اجتناب از مصرف دخانیات مانند سیگار و قلیان
  • واکسن آنفولانزا و پنوموکوک (جلوگیری از آنفولانزا و برخی عفونت‌ها)
  • پوشاندن دهان و بینی، شست و شوی دست‌ها (جلوگیری از دریافت ویروس)
  • دوری از آلرژن‌ها (گرد و خاک، موی سگ و گربه، مواد خوراکی که به آن آلرژی دارید)

سوالات رایج درباره سرفه خلطی

همان‌طور که گفته شد سرفه خلطی یکی از بیماری‌های شایعی محسوب می‌شود که افراد در طول زندگی ممکن است بارها و بارها با آن دست و پنجه نرم کنند. در خصوص برخی علل بروز سرفه خلطی و راه درمان سرفه خلطی توضیحاتی دادیم. در ادامه برخی از سوالات رایج درباره سرفه خلطی را پاسخ خواهیم داد:

  • اگر یک دوز از دارو برای کاهش سرفه خلطی را فراموش کردم چه کار کنم؟ در صورت فراموشی دوز بلافاصله پس از یادآوری آن را میل کنید و در صورتی که نزدیک به زمان دوز بعدی است آن را در دوره بعدی و طبق روال قبل استفاده نمایید. از دو برابر کردن داروها برای درمان سرفه خلطی جدا خودداری نمایید چرا که می‌تواند عوارض جانبی و مشکلات ناخواسته ای را در برداشته باشد.
  • در صورت حادتر شدن سرفه خلطی پس از مصرف دارو چه باید کرد؟ اگر بلافاصله پس از استفاده هرنوع دارویی عوارض جانبی حاد داشتید و یا مشکل شما شدیدتر شد فورا به پزشک متخصص و اورژانس مراجعه نمایید. در صورت داشتن حساسیت به هر دارو و یا مواد تشکیل ‌دهنده آن پزشک به شما درمان جایگزین را معرفی خواهد کرد.
  • چه زمانی باید به پزشک متخصص مراجعه کنم؟ اگر سرفه خلطی شما تشدید یافت، همراه با خون بود، دچار تب بالا شدید، درد در قفسه سینه حس کردید و یا احساس تنگی نفس داشتید باید فورا به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
  • آیا سرفه خلطی مسری است؟ سرفه خلطی به خودی خود قابل انتقال نیست اما اگر علت بروز سرفه خلطی عفونت ویروسی و یا باکتریایی باشد می‌تواند به فرد دیگری منتقل شود.

نتیجه‌گیری

سرفه خلطی می‌تواند علل متفاوتی داشته باشد که با در نظر گرفتن علت بروز آن راه‌حل‌های مناسب درمانی توسط پزشک متخصص و معالج به شما پیشنهاد می‌شود. از راه‌های درمان سرفه خلطی می‌توان به دارو درمانی و درمان‌های ساده خانگی اشاره کرد.

مصرف برخی از میوه‌های حاوی آنتی اکسیدان و مواد مغذی که خاصیت ضد التهابی، ضد ویروسی و ضد باکتریایی دارند می‌تواند به کاهش سرفه خلطی و تسهیل تخلیه مخاط در دستگاه گوارش کمک کند.

تجویز ضداحتقان‌ها، آنتی‌بیوتیک‌ها، آنتی‌هیستامین‌ها، خلط‌ آورها و داروها ضد التهاب غیر استروئیدی از راه‌های درمان سرفه خلطی محسوب می‌شوند که رایج‌ترین آن‌ها گایافنزین، دکسترومتورفان، ایبوپروفن، لوراتادین، سیتریزین، دیفن هیدرامین و فنیل افرین هستند.

این داروها معمولا به کاهش و درمان سرفه خلطی از طریق کاستن علائم و راحت‌تر تخلیه شدن خلط عمل می‌نمایند. انتخاب نوع دارو کاملا بستگی به تشخیص پزشک و علائم بالینی فرد بیمار دارد.

به خاطر داشته باشید مطالب مذکور به منظور افزایش سطح آگاهی جامعه بوده و قطعا جایگزینی برای توصیه و تجویزهای پزشک متخصص نخواهد بود. تا حد امکان سعی بفرمایید از خود درمانی و قطع داروها بدون توصیه پزشک خودداری نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *