تفاوت سینوزیت قارچی و سینوزیت آلرژیک

سینوس‌ها حفره‌هایی در جمجمه هستند که حاوی هوا بودند و مانند بینی دارای غشاهای مخاطی هستند. عفونت‌های ویروسی، عفونت باکتریایی، آلرژی و مشکل در ساختار تیغه بینی می‌تواند سبب بروز سینوزیت گردد. از نظر شدت و طول دوره انواع سینوزیت به ۴ دسته تقسیم می‌شود که در مقاله‌ای دیگر به آن پرداخته‌ایم.

سینوزیت قارچی از جمله مواردی هستند که بر اثر عفونت در حفره‌های سینوسی رخ می‌دهند و قطعا با سینوزیت ناشی از آلرژی (سینوزیت آلرژیک) تفاوت‌هایی دارند که در ادامه به طور کامل در خصوص هرکدام توضیحات کاملی خواهیم داد.

شناخت کامل سینوزیت قارچی: علل، علائم و راه‌های درمان

سینوزیت قارچی نوعی التهاب سینوس‌ها است که توسط قارچ‌ها ایجاد می‌شود. برخلاف سینوزیت‌های معمولی که اغلب توسط ویروس‌ها یا باکتری‌ها ایجاد می‌شوند، سینوزیت قارچی به علت حضور بیش از اندازه قارچ‌ها در سینوس‌ها رخ می‌دهد.

از مهم‌ترین علل سینوزیت قارچی ضعف سیستم ایمنی، استروئیدها، جراحی‌های سینوسی و اختلالات ساختاری بینی هستند. این نوع سینوزیت می‌تواند به دو دسته اصلی تقسیم شود:

  1. سینوزیت قارچی غیرتهاجمی: معمولاً در افرادی دیده می‌شود که سیستم ایمنی سالم دارند. این نوع ممکن است شامل سینوزیت قارچی آلرژیک باشد که با واکنش‌های آلرژیک به قارچ‌ها همراه است و یا نوعی توده قارچی (مانند توپ قارچی) که بدون حمله به بافت‌های سینوسی رشد می‌کند.
  2. سینوزیت قارچی تهاجمی: این نوع در افرادی با سیستم ایمنی ضعیف (مانند بیماران دیابتی کنترل‌نشده یا افرادی که درمان‌های سرکوب‌کننده سیستم ایمنی دریافت می‌کنند) رخ می‌دهد و می‌تواند به بافت‌های اطراف نفوذ کرده و حتی باعث آسیب‌های جدی شود.

شناخت کامل سینوزیت قارچی: علل، علائم و راه‌های درمان

برخی از نشانه‌های سینوزیت قارچی از جمله گرفتگی و احتقان بینی مانند دیگر التهاب‌های سینوس‌ها بوده و به طور کل می‌توان علائم سینوزیت قارچی را به طور زیر بیان کرد:

  • گرفتگی صدا
  • درد در صورت
  • تب خفیف تا متوسط
  • احتقان و گرفتگی بینی
  • سرفه‌های خشک و مداوم
  • سر درد مزمن و طولانی مدت
  • احساس خستگی، بی حالی و ضعف جسمانی
  • ترشحات بینی حاوی تکه‌های قارچی با بوی نامطبوع

تشخیص سینوزیت قارچی نسبت به دیگر سینوزیت‌ها سخت‌تر بوده و کاملا توسط پزشک متخصص انجام می‌گردد. بررسی و مشاهدات بالینی، سی تی اسکن، ام آر آر، بیوپسی، آزمایش خون، اندوسکوپی بینی و کشت (آزمایشات میکروبیولوژی) از جمله مواردی هستند که به پزشک معالج جهت تجویز بهترین راه درمان کمک می‌نماید.

راه‌های درمان سینوزیت قارچی وابسته به شدت آن می‌تواند متفاوت باشد و شامل موارد زیر هستند:

  • تخلیه سینوس‌ها و رفع گرفتگی آن‌ها (آندوسکوپیک بینی)
  • داروهای ضد قارچ موضعی، خوراکی و وریدی
  • تخلیه توپ‌های قارچی
  • کورتیکواستروئیدها
  • آنتی‌بیوتیک‌ها

همه چیز درباره سینوزیت آلرژیک: از تشخیص تا درمان

سینوزیت آلرژیک نوعی التهاب سینوس به حساب می‌آید که به علت تماس با آلرژن‌ها به وجود می‌آید. سینوزیت ناشی از آلرژی می‌تواند فصلی یا دائمی باشد و با محرک‌هایی از جمله قارچ‌ها، گرده گیاهان، شوره حیوانات خانگی، گرد و خاک، حشرات، پروتئین موجود در سفیده تخم مرغ، پروتئین موجود در شیر گاو و مایت‌ها ایجاد می‌گردد.

سینوزیت آلرژیک

علائم سینوزیت آلرژیک احتقان و گرفتگی بینی، خارش چشم و گلو، سر درد، سرفه‌های مداوم، ترشحات شفاف و آبکی از گلو و بینی، عطسه، درد و فشار در پیشانی، گونه‌ها و فک بالایی و بین چشم‌ها هستند.

شناخت و تشخیص صحیح سینوزیت ناشی از آلرژی از طریق بررسی تاریخچه پزشکی، آزمایش خون و آزمایش‌های پوستی (شناسایی آلرژن‌ها) و سی تی اسکن انجام می‌گردد. پس از اینکه پزشک متخصص از سینوزیت آلرژیک اطمینان حاصل کرد ممکن است هرکدام از موارد زیر را وابسته به شرایط تجویز کند.

  • ایمونوتراپی
  • بهداشت فردی و محیطی
  • آنتی هیستامین‌ها (دیفن هیدرامین، لوراتادین و سیتریزین)
  • کورتیکو استروئیدهای بینی (مومتازون فوروات یا نازال اسپری مگاکورت)
  • داروهای ترکیبی حاوی آنتی هیستامین ها و ضد احتقان‌ها مانند مگافن سینوس کلد

۵ تفاوت بین سینوزیت قارچی و سینوزیت آلرژیک

سینوزیت قارچی و سینوزیت آلرژیک دو نوع مختلف از انواع سینوزیت‌ها هستند که به علل متفاوتی ایجاد می‌شوند. در ادامه به ۵ مورد از تفاوت‌های رایج سینوزیت قارچی و سینوزیت ناشی از آلرژی اشاره خواهیم کرد:

  1. علت: سینوزیت قارچی ناشی از عفونت قارچی بوده، در حالی که سینوزیت آلرژیک به واکنش‌های سیستم ایمنی نسبت به مواد آلرژن‌ها (حساسیت‌زا) مربوط می‌شود.
  2. علائم: سینوزیت قارچی معمولاً با ترشحات بدبو و درد شدید صورت همراه است، در حالی که سینوزیت آلرژیک با ترشحات شفاف و آبکی و خارش بینی و چشم‌ها مشخص می‌شود.
  3. عوامل خطر: سینوزیت قارچی بیشتر در افرادی با سیستم ایمنی ضعیف دیده می‌شود، در حالی که سینوزیت آلرژیک در افرادی که به آلرژن‌ها حساسیت دارند، شایع‌تر است.
  4. تشخیص: تشخیص سینوزیت قارچی معمولاً با استفاده از سی‌تی اسکن و آزمایش‌های میکروبیولوژی انجام می‌شود، در حالی که سینوزیت آلرژیک با آزمایش‌های حساسیت و تاریخچه پزشکی شناسایی می‌شود.
  5. درمان: درمان سینوزیت قارچی شامل جراحی و داروهای ضدقارچ بوده، اما درمان سینوزیت آلرژیک شامل داروهای ضد آلرژی و کورتیکواستروئیدها می‌شود.

5 تفاوت بین سینوزیت قارچی و سینوزیت آلرژیک

نتیجه‌گیری

سینوزیت ناشی از آلرژی و سینوزیت قارچی ۲ مدل متفاوت از اقسام مختلف سینوزیت‌ها هستند که علل، علائم، عوامل خطر، تشخیص و درمان‌های متفاوتی دارند.

سینوزیت آلرژیک بر اثر تماس با محرک‌های آلرژن‌ها رخ می‌دهد در حالی که سینوزیت قارچی ناشی از عفونت‌های قارچی بوده و می‌تواند بسیار خطرناک باشد.

این اطلاعات برای افزایش آگاهی عمومی ارائه شده و جایگزین تشخیص پزشک نیست. در صورت وجود علائم، مشاوره با پزشک متخصص الزامی است.

سینوزیت قارچی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *